Natur & Miljø

Der er plads til alle på vores dejlige ø, Mors. Den smukke natur på Mors, er noget af det alle nævner som noget specielt ved at bo her og komme her som turist.

Nogen ønsker at beskytte naturen og andre lever af at benytte naturen. En vigtig forudsætning for en levende og velfungerende kommune er, at der er plads til alle, og derfor handler det om, at skabe balancen mellem benyttelse og beskyttelse. De konservative på Mors har løsningen på, hvordan det skal gøres Ingrediensen er naturen.

Vi mener, at den rå og vilde natur skal være der, hvor den altid har været. Derfor skal der ikke inddrages landbrugsjord til nye naturområder.

Selv med små tiltag, kan vi hjælpe naturen, der mange steder lider på Mors. Der er flere muligheder for at forbedrer biodiversiteten betydelig. Bl.a. gennem afgræsning.

Vi vil opfordre til, at landbruget laver naturplaner på ejendomsniveau. En naturplan er et redskab til at forbedre naturen på ejendommen, og vil efter nogle år, binde naturen bedre sammen i økologiske ledelinjer.

Som gevinst for landmænd, der laver naturplaner, skal der ske en hurtigere sagsbehandling i forbindelse med miljøgodkendelser. Derved bliver naturplaner en win-win” for alle parter.

Der skal ikke være særregler. Miljølovgivningen skal overholdes.

Der skal, i forbindelse med miljøgodkendelse til udvidelser i landbruget, være mulighed for at stille særlige vilkår. Eksempelvis udluftning og beplantning omkring ejendomme. Dette instrument skal bruges i fremtiden og Morsø Kommune skal tage ansvar og følge op på, om vilkårene i en tilladelse efterleves i praksis. Ingen skal kunne snyde på vægten, når det handler om vores fælles miljø.

Vi ønsker, at naturprisen skal genindføres og uddeles årligt for en særlig naturindsats. Det vil fremme motivationen til at flere går i gang med naturprojekter.

Vi forudser, at landbruget kommer i fokus i forbindelse med CO2 Det vil sikkert ændre sædskiftet i retning af andre afgrøder. På Mors bør det planlægges sådan, at forarbejdning af disse produkter kan ske i kommunen. Det kunne være en græs-proteinfabrik.

Vi bakker op om, at opdræt af muslinger på line skal være godkendt, som et virkemiddel til at fjerne kvælstof fra Limfjorden. Kommunen skal, som myndighed, planlægge og udlægge områder, hvor der er behov for at bruge dette virkemiddel og samtidig anvise/udlægge områder, hvor de kan placeres, således at de ikke generer.

Vi vil lave en plan for skovrejsning på Mors, da en hektar ny skov optager 12 tons CO2 pr år. Som ekstra gevinst giver skove læ både for vind og lyd og er rekreative områder for alle. Især bynær skov kan skabe synergi med andre hensyn.

Vi støtter op om at Sillerslev og Sejerslev i kommuneplanen er udlagt som omdannelseslandsbyer. Det giver mulighed for nye typer af beboelse tæt på de nye natur/vådområder. Den mulighed skal udnyttes, således at Morsø Kommune kan tilbyde nye moderne botilbud med særlig fokus på selvforsyning og bæredygtighed